Malaysian Observer

NGO 'Broker' Buat Pemimpin Politik?

You need to have the Flash Player installed and a browser with JavaScript support.

Thanks! Share it with your friends!

URL

You disliked this video. Thanks for the feedback!

Sorry, only registred users can create playlists.
URL


Added by in Let's Talk!
74,641 Views

Synopsis

Di Malaysia, penglibatan Badan Bukan Kerajaan (NGO) dalam proses pembangunan politik dilihat amat penting samada menyokong atau mendesak kerajaan mengenai apa sahaja tindakan yang diambil oleh pihak kerajaan dapat diimbangi jika masyarakat merasakan tindakan itu dibuat tidak memberi impak yang positif kepada rakyat serta dilaksanakan hanya bagi kepentingan sebelah pihak sahaja.

Penglibatan para NGO ini dalam pembangunan politik sebagai satu platform atau asas kepada kerajaan harus di ambil kira oleh kerana setakat ini statistik Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (ROS) merekodkan 5,871 pertubuhan baru didaftarkan.

Persoalannya sekarang, adakah NGO-NGO politik ini benar benar berfungsi dan mobilisasi nya membawa faedah buat rakyat dan negara? Ia sekadar cenwadan selepas hujan? Hanya memporak perandakan negara? Atau para NGO ini benar benar tulus dan ikhlas dalam memainkan peranan besar bagi menuju ke Pilihanraya Umum yang bakal tiba tidak lama lagi?

Let’s Talk! Kali ini bersama Mikhael Iskhandaar @ Dk Vicky – Naib Ketua Koordinator Jingga13 Malaysia bagi membincangkan mengenai topik ini dengan lebih mendalam lagi.

Post your comment