Malaysian Observer

Agama Islam Dan Rakyat Malaysia

You need to have the Flash Player installed and a browser with JavaScript support.

Thanks! Share it with your friends!

URL

You disliked this video. Thanks for the feedback!

Sorry, only registred users can create playlists.
URL


Added by Admin in Let's Talk!
70,206 Views

Synopsis

Islam merupakan sebuah agama yang suci dan mulia.. Dimana peraturannya adalah berlandaskan Al – Quran dan sunnah.

Namun begitu, terdapat segelintir daripada penganutnya dilihat agak agresif dalam melakukan sesuatu tindakan, adakah anda bersetuju dengan kenyataan tersebut?

Dan kini di Malaysia, penganut dari agama lain dilihat agak fobia dengan perkataan “Islam” itu sendiri dan adakalanya ia dilihat seolah-olah seperti menjadi bahan lawak yang boleh diperbualkan sesuka hati dan adakala nya ia dilihat menjadi bahan lawak jenaka dikalangan individu atau kumpulan yang bukan dari penganutnya.

Tidak cukup dengan itu, terdapat juga individu yang sewenang-wenangnya mengeluarkan kenyataan, pendapat terhadap “Agama Islam” itu sendiri yang secara tidak langsung bakal mencetuskan pertikaian dan menimbulkan satu persepsi yang buruk terhadap “Agama Islam” itu sendiri.
Mempersoalkan isu korban, azan, perarakan maulidur rasul juga dilihat agak melampau untuk diperbincangkan secara umum terutamanya oleh golongan bukan Islam.

Walaupun telah dianjurkan satu forum yang terbuka untuk semua, namun tetap ada individu yang cuba untuk mencetuskan isu yang mungkin mencetuskan perbalahan antara kaum.

Terbaru berkenaan dengan isu pendakwah iaitu Dr Zakir Naik yang dihalang untuk berceramah di beberapa lokasi di Malaysia. Persoalannya mengapa rakyat Malaysia terlalu “paranoia” dan adakah rakyat Malaysia masih menyempitkan fikiran dan boleh idibaratkan seperti “Katak Dibawah Tempurung” ?
Let’s talk! Hari ini bersama Ustaz Dr Fathul Bari Mat Jahya bagi membincangkan mengenai isu ini dengan lebih terperinci lagi.

Post your comment