Malaysian Observer

Cabaran Pemandu UBER

You need to have the Flash Player installed and a browser with JavaScript support.

Thanks! Share it with your friends!

URL

You disliked this video. Thanks for the feedback!

Sorry, only registred users can create playlists.
URL


Added by in Let's Talk!
70,177 Views

Synopsis

Sistem pengangkutan awam di negara kita dilihat semakin maju berbanding pada zaman dahulu, di mana bas mini dan bas seri jaya menjadi pengangkutan awam utama.

Selepas itu, pengangkutan rel mengambil alih dengan pengenalan Sistem Transit Aliran Ringan (LRT), Monorel, Tren Elektrik (ETS), Komuter dan tidak lama lagi perkhidmatan Aliran Transit Massa (MRT) pula dengan khidmat bas henti-henti seperti Intrakota dan RapidKL.

Pendek kata, semua jenis pengangkutan ada di Malaysia bagi memudahkan rakyat. Begitu juga dengan perkhidmatan teksi dimana terdapat pelbagai jenis khidmat teksi yang ada, iaitu teksi bajet, teksi 1Malaysia, teksi eksekutif dan limosin.

Tetapi kini, keadaan sudah berubah buat perkhidmatan teksi apabila adanya aplikasi yang dilihat jauh lebih mudah yang dikenali sebagai UBER DAN GRABCAR yang di sifatkan telah menjejaskan periuk nasi pemandu teksi kerana terpaksa bersaing dengan mereka.

Persoalannya sekarang, adakah ia dilihat sebagai ‘Kereta Sapu’ yang sering menjadi buruan Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) kerana membunuh industri teksi di negara ini secara perlahan-lahan dan masa hadapan industri teksi akan berakhir?

Let’s Talk! Kali ini bersama Mohd Irwan Ahmad yang merupakan seorang Pemandu UBER bagi mengupas isu ini dengan lebih lanjut.

Post your comment